Blog

Depremden korunma yolları

Ülkemizde ciddi can ve mal kayıplarına sebep olduğunu yakından gördüğümüz depremler için ön hazırlık yapmalı, deprem sırasında güvende olmak için neler yapabileceğimizi bilmeli ve deprem sonrası hareket planımız olması gerekmektedir.

Deprem öncesi yapılabilecekler:

-          Deprem riski az yerlere ve deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmiş binalara yerleşmek

-          Deprem sigortası yaptırmak

-          Mobilyalarınızı bina yapısı ve riskli bölgeleri göz önünde bulundurarak yerleştirmek

-          Kaldığınız yerdeki tüm bireylerin katılımı ile bir afet planı oluşturmak

-          Deprem çantası hazırlamak

Deprem Çantasının Önemi

Depremden sonraki ilk 72 saat oldukça kritiktir. Bu süre içinde acil ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz ve önemli belgelerinizi saklayabileceğiniz bir Afet ve Acil Durum Çantası, diğer adıyla deprem çantası, hazırlamanız oldukça önemlidir.

Deprem çantasında bulunması gerekenler:

-          Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyici ve çabuk bozulmayacak gıdalar

-          Kimlik, pasaport, zorunlu deprem poliçesi gibi önemli belgelerinizin kopyaları

-          Su, hijyenik ped, sabun ve dezenfektan gibi hijyen malzemeleri

-          Yağmurluk, iç çamaşırı, çorap ve iklime uygun kıyafetler

-          Düdük, ilk yardım çantası, pilli radyo, el feneri, kâğıt ve kalem gibi çeşitli malzemeler

Deprem çantanızda son kullanma tarihi geçen ürünleri yenilemeli, iklim değiştikçe kıyafetleri uygun olarak değiştirmeli ve belgelerinizi güncel tutmalısınız. Ayrıca belgelerinizi su geçirmez yöntemlerle korumanız da faydalı olacaktır.

Deprem çantası sadece evinizde değil, çalıştığınız iş yeri ve okuduğunuz okul gibi yerlerde de kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde hazır olmalıdır. Eğer bulunduğunuz yerde deprem çantası yoksa ya da nerede olduğunu bilmiyorsanız ilgili kişilerle iletişime geçebilir, gerekli düzenleme ve bilgilendirmenin yapılmasını talep edebilirsiniz.

Deprem anında yapılması gerekenler

Deprem esnasında yapabileceğiniz en iyi şey sakin kalmaktır. Sakin kaldığınız sürece öncesinde yaptığınız hazırlıkları daha kolay hatırlar ve afet planına uygun hareket edebilirsiniz. Unutmayın ki

Depreme nerede yakalandığınıza göre yapmanız gerekenler değişiklik göstermektedir. Detaylı bilgi için “Deprem anında yapılması gerekenler” yazımıza göz atabilirsiniz.

Deprem sonrasında yapılması gerekenler

Önce depremin geçtiğinden ve güvende olduğunuzdan emin olun.

Eğer hareket kabiliyetiniz kısıtlıysa riskli davranışlardan kaçınmalısınız. Sesinizi duyurabilmek için düdük kullanabilir ya da bağırabilirsiniz. Tesisat borularına ya da zemine vurarak varlığınızı haberdar edebilirsiniz. Unutmayın ki ekipler hızla harekete geçse dahi ulaşmaları vakit alabilir. Bu yüzden enerjinizi en verimli şekilde kullanmalısınız.

Eğer hareket edebiliyorsanız mekandaki vana ve şebeke bağlantılarını kapatıp deprem çantanızı alarak binayı terk edin. Size en yakın güvenli alana ulaştığınızda 112’yi arayın ve yetkilileri bilgilendirin. Hasar gören binaların yakınındayken göçük altında kalanların sesini duyurabilmesi için sessiz olmalısınız. Çevrenizde yardım edebileceğiniz insanlar olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Deprem sonrası konutunuzda oluşan hasarlar 15 gün içinde bildirilmelidir. Bunun için ALO DASK 125’i arayabilir, DASK resmî web sitesi «Online Hasar İşlemleri» sayfasını ziyaret edebilir ve poliçenizi düzenleyen sigorta şirketi veya acentesiyle iletişime geçebilirsiniz.

Zorunlu deprem sigortası (DASK) ve konut sigortası hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir, hemen teklif alabilirsiniz!

Günlük Yaşam için hikayeler ve ipuçları
Emin ellerdesiniz