Blog

Deprem anında yapılması gerekenler

Ülkemizin deprem kuşağında bulunması ve daha öncede çok büyük kayıplar yaşanmasından dolayı kişilerin en küçük sarsıntıda bile panik yarattığı bir durum meydana geliyor. Fakat deprem esnasında can ve mal kayıplarının artmasının en önemli nedeni kişilerin panik olup, kendilerini korumayı bilmemelerindendir. Deprem anında kesinlikle panik yapmamalısınız. Yapmanız gerekenleri hızlıca düşünüp kendinizi ve çevrenizi doğru yönlendirmeniz gerektiğini unutmayın.

Eğer deprem esnasında evdeyseniz;
Sabitlenmemiş dolap, raf vb. şeylerden uzak durun.

Düşmemek için sabit bir yere tutunun daha sonra sağlam masa, dolgun koltuk, kanepe gibi kendinizi koruyabileceğiniz eşyanın yanına başınızı iki elinizin alarak ya da bir yastık gibi bir malzemeyle koruyarak çömelin ve kendi hayat üçgeninizi oluşturun. Balkonlardan ve pencerelerden uzak durmalısınız.

Merdivenlere ve çıkışlara doğru koşmamalısınız. Kesinlikle asansör kullanmamalısınız.

Sarsıntı bittikten sonra elektrik, gaz, su vanalarını kapatmalısınız. Yanınıza gerekli malzemeleri alarak binadan çıkışınızı gerçekleştirerek toplanma alanına gitmelisiniz.

Deprem anında dışarıdaysanız;
Deprem esnasında araç kullanıyorsanız yolu kapatmadan sağa yanaşıp kontak anahtarını yerinde bırakmalı, camlarınızı kapatmalısınız sarsıntı bittikten sonra açık bir alana gitmelisiniz.

Sarsıntı esnasında kapalı bir otoparktaysanız, aracın dışına çıkarak yanına yan yatmalısınız ve ellerinizle baş ve boynunuzu korumalısınız.

Deniz kıyısındaysanız oradan uzaklaşmalısınız.

Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olmalısınız binalardan uzaklaşarak boş bir alana geçmelisiniz. Deprem anında açık alandaysanız enerji hatları ve direklerden, ağaçlardan, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşmalısınız. Toprak kayması meydana gelme ihtimaline karşı taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunulmamalısınız.

Metroda ve diğer toplu taşıma araçlarında depreme yakalananlar sakinliğini korumalı, gerekmedikçe kesinlikle metro ve trenden inmemesi gerekmektedir. Sarsıntı bitene kadar metro ya da trenin içinde herhangi bir yere sıkıca tutunmalı, metro veya tren personeli tarafından verilen talimatlara harfiyen uyulmalıdır.

Depremden sonra;
Afet bölgesindeki hasarlı evlere kesinlikle girilmemeli, gerekmedikçe araç kullanılmamalı yolların acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Yardım isteyen kişilerin sesini duyurabilmesi için hasar görmüş binaların yakınında sessiz olunmalıdır. Deprem sonrası acil yardıma ihtiyaç duymadığınız sürece telefon kullanmamalısınız ve yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olmalısınız.

Günlük Yaşam için hikayeler ve ipuçları
Emin ellerdesiniz