Blog

Sigorta Sektöründe Şimdi ve Gelecek

Türk sigorta sektörü dünyanın en hızlı büyüyen sektörlerinden biridir. 2022 yılında Türk sigorta sektörünün brüt yazılı primleri (GWP), bir önceki yıla göre %15 artışla 130 milyar Türk lirasına (TL) ulaşmıştır.

Türk sigortacılık sektöründeki son trendlerden biri de dijital sigortacılığın yükselişi. Dijital sigorta, sigorta ürünlerini ve hizmetlerini çevrimiçi olarak sunmak için teknolojinin kullanılmasıdır. Bu eğilim, Türk tüketiciler tarafından artan internet ve cep telefonu kullanımından kaynaklanmaktadır. Dijital sigorta, geleneksel sigortaya göre kolaylık, satın alınabilirlik ve hız gibi bir dizi avantaj sunar.

Sigortacılık sektöründeki bir diğer trend de yapay zeka (YZ) kullanımının artması olarak nitelendiriliyor. YZ sigortalama, hasar yönetimi ve müşteri hizmetleri gibi çeşitli sigorta süreçlerini iyileştirmek için kullanılıyor. Sigorta şirketlerinin daha doğru ve verimli kararlar almasında yapay zeka büyük rol alabilir. Bunun bir sonucu olarak da daha iyi müşteri deneyimleri ve daha düşük maliyetler sağlayabilir.

Yapay zeka, potansiyel bir müşterinin riskini değerlendirmek için büyük miktarda veriyi analiz etmek için kullanılabilir. Yapay zeka sigortada hasar yönetiminde talep sürecini kolaylaştırmak ve taleplerin ödenmesini hızlandırmak için kullanılabilirken müşteri hizmetlerinde ise müşterilere 7/24 destek sağlamak için kullanılabilir. Bu, müşteri memnuniyetini artırmaya ve müşteri hizmetleri temsilcileri üzerindeki iş yükünü azaltmaya yardımcı olabilir.

Öte yandan, 2021 yılında sigorta şirketlerinin Türkiye'de faaliyet göstermesini kolaylaştırmak için tasarlanmış bir dizi yeni yasa ve yönetmelik de çıkarıldı. Bunlara örnek olarak Sigorta Kanunu, Sigorta Yönetmeliği ve Sigorta Gözetim Acentesi Kanunu'nu sayabiliriz.

Türk sigorta sektörünün geleceği bu açıdan parlak görünüyor. Sektörün yukarıda belirtilen faktörlerin etkisiyle önümüzdeki yıllarda da büyümeye devam etmesi beklenmektedir. Dijital sigorta ve yapay zeka kullanımının sigortacılık ortamını daha da dönüştürmesi bekleniyor.

Günlük Yaşam için hikayeler ve ipuçları
Emin ellerdesiniz