Kaza anında ve sonrasında yapılması gerekenler
Trafik kazaları, bedensel zarar ve maddi zarar olmak üzere ikiye ayrılır. Bu nedenle kaza anında ilk olarak aracın hasar alıp almadığını kontrol etmek yerine vücudunun herhangi bir yerinin zarar görüp görmediği ve daha sonra da kazaya karışan diğer kişilerin sağlığı kontrol edilmelidir. Olabildiğince sakin kalınmalı, kendinizin ya da çevrenizdeki kişinin vücudun bir yerinde herhangi bir ağrı, kanama, yara vb. durum olduğunu kontrol ettikten sonra sağlık kuruluşu aranmalı ve yardım talep edilmelidir.
Eğer bedensel bir zarar yoksa araçlarınızı uygun bir yere çekmelisiniz. Çünkü yolun ortasında olan trafik kazaları, diğer araçların geçişini engeller ve bu durum zincirleme kazaya sebebiyet verebilir. Kaza anına ait fotoğraflar çekilir bu oldukça önemlidir. Çekilen fotoğraf sayesinde kusurlu tespiti yapılır ve maddi hasarın karşılanması için kanıt olarak kullanılır. Daha sonra ise araç yol kenarına çekilir ve dörtlü farlar açılmalıdır.
Daha sonra kazaya karışan tüm sürücüler birlikte tutunak tutmalıdır. Anlaşmazlık olması durumunda trafik polisi çağırılmalı ve polisin yönlendirmesiyle işlemler gerçekleştirilmelidir. Eğer kaza yapılan sürücülerden biri alkollü araç kullanmış ya da ehliyeti yoksa mutlaka polise haber verilmelidir. Ölü ya da yaralı olan kazalarda mutlaka öncelikle ambulans daha sonra ise kazadaki kusurlunun tespit işlemleri için kaza bölgesine polisten destek alınmalıdır.
Trafik kazası sonrasında araç sigortası yaptırmış kişilerin, kaza sırasında tutulan kaza tutanağını 5 gün içerisinde sigorta şirketine iletmelidir. Sigorta şirketi gönderilen kaza tutanağını inceleyerek hasar dosyasını açar ve Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne iletir. Burada kaza tutanağı nihai karar verilir. Hangi tarafın ne kadar suçlu olduğunu ve ne kadar ödeme yapılacağı konusunu tespit eder. Sonuç sigorta şirketine iletilir ve sigorta şirketi ilgili sürücülere belirlenen oranda ödeme yapar.
Kaza Tutanağı Nasıl Tutulur?
1 numaralı alana kazanın yaşandığı yer ve saat girilmelidir.
2 numaralı alana kazanın gerçekleştiği yerin bilgileri doldurulmalıdır.
3 numaralı alana eğer batsa kaza sırasında olay yerinde bulunan görgü tanıklarının iletişim bilgileri girilmelidir.
4, 5 ve 6 numaralı alana her iki sürücü kendi iletişim bilgilerini, araç bilgilerini ve trafik sigorta poliçe bilgilerini girmelidir.
7 numaralı alanda bulunan kutulardan uygun olanın yanına “x” işareti konulmalıdır. Bu alanine doldurulması zorunlu değildir.
8 numaralı alana eğer araç sahibi, Yeşil Kart (Green Card) sahibiyse bu bilgileri eklemelidir.
9 numaralı alanda aracın ilk darbe aldığı yer, tutanakta yer alan resmin üzerinde bir “ok” ile gösterilir.
10 numaralı alanda çarpışmanın yeri ve anı taslak olarak çizilmelidir. Cadde ve sokak isimleri belirtilerek aracın gittiği yol işaretlenir.
11 numaralı alan, sürücülerin kaza ile ilgili görüşlerini yazmaları için ayrılmış olan alandır.
12 numaralı alan ise sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalanmayan kaza tutanakları geçersiz sayılır. Kaza Tespit Tutanağı hazırlanırken tutanakta istenen tüm bilgiler eksiksiz bir şekilde ve 2 nüsha halinde kaza yapan kişiler tarafından doldurularak imzalanmalıdır.
Kasko Teminatı Nasıl Öğrenilir?
E-Devlet sisteminize şifreniz ile girdikten sonra açılan ekranın sol kısmından Hizmetler sekmesini açmalısınız. Ardından Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'ni seçip, kasko poliçe sorgulama sayfasına gitmelisiniz. Açılan sayfada plaka bilgisini, aralarda boşluk bırakarak girdikten sonra istenilen kasko sorgulama yapılabilir.