İlk yardım önerileri
Evlerde yaşanan kazalarda, uzmana ulaşma imkanınız yoksa sorunun ilerlemesini önleyici ilk yardım müdahalelerinde bulunmak hayat kurtarabilmektedir.
Bu müdahaleleri yaparken doğru bildiğiniz yanlışlardan uzak durun.
Evde ya da dışarıda birçok farklı nedenden çevrenizdeki kişiler bayılabilir böyle bir durumda hasta ya da yaralıyı sırt üstü yatırarak ayaklarını hafif bir şekilde yukarı kaldırın. Bu sırada üzerini sıkan giysilerini gevşeterek rahat nefes almasını sağlayın. Kusuyorsa başını yan pozisyonda tutarak boğulmasını engelleyin. Bu işlemleri yaparken bilinci kapalıysa hemen ambulans çağırın hasta ya da yaralınız kısa süre sonra kendine geldiğinde en yakın hastaneye gitmesi için teşvik edin.
Çoğunlukla mutfakta vakit geçirenlerin başına gelen yanık anında sakinliğinizi koruyun. Hafif yanıklarda tazyiksiz su altında yanık bölgeyi soğutmak yeterli olabilmektedir. Daha ağır yanıklarda ise hızlıca ambulansı arayın ya da en yakın sağlık merkezine ulaşım sağlayın. Deride oluşan minik baloncukların patlamamasına özen gösterilmelidir. Doğru bildiğimiz yanlışlardan uzak durun. Peki bunlar nelerdir? Yanık bölgesine buz konulmamalı, pamukla kapatılmamalıdır. Yapacağınız bu müdahaleler derideki hasarı arttıracaktır.
Sürekli hastalıkların konuşulduğu bu dönemde en çok duyduğumuz ve en çok hakim olduğumuz konuların başında ateş geliyor. Kendiniz, ailenizin diğer üyeleri ya da arkadaşlarınız ateşlenebilir bu durumda kişiyi asla kalın giydirmemeli ve üzerini örtmemelisiniz. Özellikle yüksek ateşte çocukların her zaman havale geçirme riskinin olduğunu bilmelisiniz. Ateşlenen kişinin el ve ayak bileklerini, eklem yerlerini, koltuk altını ılık suyla ıslatılmış bezle silin daha sonra oda sıcaklığındaki suyun altına sokun ve duş almasını sağlayın. Ateş düşmüyorsa tıbbi destek almayı ihmal etmeyin.
Yediğiniz bir şeyden ya da zehirli bir maddeye temas ederek zehirlenmeniz mümkün. Bu gibi durumlarda cam ve kapıları açarak bulunduğunuz ortamı havalandırın, hastanın temiz hava almasını sağlayın. Bu sırada hızlıca ambulansı arayarak yardım talebinde bulunun. Kendinizi ya da karşınızdaki kişiyi uzman ellere emanet edin.