Blog

DASK Nedir? Nasıl Yapılır?

DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu), 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi sonrasında kurulmuştur. Ülkemizin deprem kuşağında olması ve ciddi kayıplar yaşaması, bu kararın alınmasında önemli bir faktördür.

DASK’ın amacı, devlet ve özel sigorta şirketlerinin iş birliğiyle oluşturulan deprem teminat sisteminin düzen ve denetimidir.

Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?

DASK poliçesi aynı zamanda zorunlu deprem sigortası olarak da bilinir. Binanızda deprem nedeniyle oluşabilecek maddi hasarları teminat altına alır. Diğer konut sigortaları ise zorunlu kapsam dışında olup DASK’ı tamamlayıcı özellikler barındırır.

DASK poliçesi kapsamındaki yapının temelleri, tavan ve tabanları, ana duvarları, istinat duvarları, bahçe duvarları, ortak duvarları, merdivenleri, asansörleri, koridorları, çatı ve bacaları, sahanlıkları ve benzer tamamlayıcı bölümleri zorunlu deprem sigortası kapsamında güvence altına alınır.

Zorunlu deprem sigortasının her yıl yenilenmesi zorunludur. DASK poliçesi bina içindeki eşyalara değil binanın kendisine gelecek zararları kapsar. Deprem kaynaklı yangın, yer kayması, tsunami gibi olayların sebep olduğu zararları da kapsar. Konutunuzu kiraya vermek, doğalgaz ve benzeri hizmetleri bağlatmak için DASK sigortanızı her yıl yenilemeniz ve prim ödemelerini yapmanız gerekir.

DASK poliçesinin ev sahibi adına düzenlemesi gerekmektedir ve bu şart sağlandığı sürece kiracılar da zorunlu deprem sigortası yaptırabilir. Konutun sahibi olarak ödemelerin sorumluluğu ev sahibinde olup kiracının böyle bir zorunluluğu yoktur.

DASK Teminat Tutarı Ne Kadar?

DASK kapsamında bir konutun teminat değeri her sene açıklanan metrekare birim fiyatı baz alınarak hesaplanır. Risk durumunda alınabilecek azami tazminat ve azami teminat miktarı da tavan değerlerle sınırlıdır. Prim hesabı ise yine her sene DASK’ın ilan ettiği bölgesel katsayılar baz alınarak hesaplanır.

Güncel DASK tarifesi:

-          Bir mesken için azami teminat tutarı (yapı tarzı ayrımı olmaksızın): 320 bin TL

-          Betonarme (metrekare birim): 1.508 TL

-          Diğer (metrekare birim): 1.040 TL

Poliçe süresi sona erdikten en geç 30 gün sonra yenilenen poliçeler için, belirlenmiş tarife fiyatları üzerinden, %10 indirim yapılması da DASK tarafından riski minimuma indirmek bir teşviktir.

Neden DASK Yaptırmalıyım?

Ülkemizin deprem kuşağında oluşu ve bu süreçte yaşanılan hem maddi hem manevi kayıplar, depreme hazırlıklı olmamız gerektiğini bize göstermiştir. Depremden korunmanın bir yolu olarak DASK sigortası, devlet tarafından zorunlu hale getirilmiştir. Siz de geç kalmadan zorunlu deprem sigortanızı yaptırın ve depremin binanızda sebep olabileceği hasarları güvence altına alın. Detaylı bilgi için ofisimize uğrayabilir ya da sitemizden hemen teklif alabilirsiniz!

Günlük Yaşam için hikayeler ve ipuçları
Emin ellerdesiniz