Blog

BES Nedir? Neden İhtiyacımız Var?

BES (Bireysel Emeklilik Sistemi), emekliliğinde rahat etmek isteyenlerin birikim yapmasını kolaylaştırıcı bir emeklilik sistemidir. Kişi tercihine göre aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık ödemeler yapabilir. Emekli olmaya hak kazandığı takdirde ödemeleri nasıl almak istediğine de, tek seferde ya da düzenli periyotlarda, yine kişi kendi karar verir. Ödemenin bir kısmını topluca alıp kalanını düzenli almak da seçenekler arasındadır.

BES avantajlarını sayacak olursak, belki de sistemin en çekici özelliği olan %30 devlet katkısından bahsetmek gerekir. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yatıracağınız her miktarın %30’u kadar da devlet katkıda bulunur. Örneğin her ay 300 lira yatırıyorsanız, devlet katkı payı ile bu 390 lira olur ve bir yılın sonunda adınıza 3600 lira değil, 4680 lira birikmiş olur.

2017’de yürürlüğe giren Otomatik Katılım Sistemi, aynı zamanda Otomatik BES olarak da bilinmektedir. Çalışanların, işverenleri aracılığıyla BES’e katılımını otomatikleştiren bu sisteme göre 45 yaşın altındaki çalışanların brüt maaşın yüzde üçü katkı payı olarak belirlenmiştir. Bir diğer avantaj ise, eğer sistemden çıkılmak istenirse ilk iki ay içinde isteğe bağlı çıkış yapmanın mümkün olmasıdır.

BES için katılım yaş sınırı eskiden 18 iken artık 18 yaşından küçükler de yasal temsilcileri aracılığıyla sisteme katılabilir. Emekli olmak için ise bazı şartlar bulunmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde en az 10 yıl kalıp katkı payı ödediyseniz, 56 yaşını doldurduğunuzda bireysel olarak emekli olabilirsiniz. Eğer bu şartlardan birini sağlamadan sözleşmeden cayarsanız hesabınızda biriken miktarın tamamını alamayabilirsiniz. Bu, devlet katkı payının oranının değişmesiyle ilgilidir.

Devlet katkı payından gelir elde edebilmek için sistemde en az üç yılı doldurmuş olmanız gerekmektedir. Üç yılı doldurduktan sonra ise alabileceğiniz miktar ise 3-6 yıl arası devlet payının %15’i, 6-10 yıl arası %35’i, 10 yılın sonunda %60’ı ve hem 10 yılı tamamlayıp hem 56 yaşını doldurduysanız da devlet katkı payının tamamını alabilirsiniz. Böylece emekli olduğunuzda bir ek gelir kaynağınız olmuş olur.

Günlük Yaşam için hikayeler ve ipuçları
Emin ellerdesiniz