Blog

Afete Hazırlık ve Afet Yönetimi

Afet eğitimi hazırlık günü, her yıl 1999 Düzce depreminin yıldönümü olan 12 Kasım’da kutlanır. Okullarda afet hazırlık ya da sivil savunma kulüpleri tarafından düzenlenen etkinliklerle, öğrenciler olası afet durumlarına karşı bilgilendirilir. Doğal afetlerin etkilerinden doğacak kayıpları en aza indirmek için toplumun her kesiminin bilinçlendirilmesi oldukça önemlidir. Böylece afet öncesi alınacak önlemler, afet sırasında yaptıklarımız ve sonrasına dair net bir hareket planı oluşturarak kendimizi güvenceye alabiliriz.

Afetler genel olarak doğal afetler ve insan kaynaklı afetler olarak ikiye ayrılır. Kuraklık, deprem, çığ ve toprak kayması gibi afetler doğal afet örneği iken nükleer ve endüstriyel kazalar gibi durumlar ise insan kaynaklı ya da teknolojik afet sınıfına girerler.

Afet yönetiminin aşamaları genellikle afet öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler olarak üçe ayrılır. Bunlar genel geçer kurallar olup detayları afetten afete değişiklik göstermektedir. İster doğal ister insan kaynaklı afet olsun, kayıplarınızı sigorta ile güvence altına alabilirsiniz.

Afet Öncesi

Risk analizi, afet öncesi yapılacakların başında geliyor. Fiziksel ve yapısal risk unsurlarının belirlenip sorunlu bölgelerin iyileştirilmesi gerekmektedir. Hazırlanılan afetler hakkında eğitimlere katılabilir ve her duruma karşı nasıl hazırlıklı olmanız gerektiğini uzmanlardan en güncel şekilde öğrenebilirsiniz. Örneğin deprem riskinin yüksek olduğu bir bölgede yaşıyorsanız DASK sigortası yaptırmak, mal kaybını en aza indirme yolunda atılacak ilk adımlardan olacaktır.

Afet öncesi kurtarma, tahliye ve acil yardım planı oluşturmak ise sizi hem afet sırasında hem de sonrasında yaşanabileceklere hazırlıklı kılacaktır.

Afet Sırası

Sakinlik, afet sırasında sağlamanız gereken ilk şarttır. Panik olmanız durumunda mantıklı düşünemeyebilir, afet öncesi hazırlık planlarınızı hatırlayamayabilir, güvenliğinizi tehlikeye atabilirsiniz.

Afet yönetiminin afet sırasındaki temel amacı güvenliktir. Afet sırasında bulunduğunuz yerde güvenli bir alan seçip afetin etkisi geçene kadar kendinizi güvende tutmalısınız. Afet öncesi oluşturduğunuz bir tahliye ve acil yardım planınız varsa bunu da duruma göre etkin biçimde yerine getirmeye çalışabilirsiniz.

Afet Sonrası

Dayanışma, afet sonrası yapılması gerekenleri özetleyen kelimedir. Afet sırasında olduğu gibi burada da ilk öncelik güvenliğinizdir. İlk yardım, su ve gıda gibi önemli kaynaklara sahip olup olmadığınızı belirledikten sonra önce kendiniz, sonra yakınınızda yardıma ihtiyacı olanlara yardım edebilirsiniz. Bu esnada ikincil afetlere karşı hazırlıklı olmayı da unutmamalısınız.

Telefon hatlarını meşgul etmemek, gereken yardımın ulaşması açısından oldukça önemlidir. Benzer şekilde yollardaki trafiği engellememek de gerekir.

Günlük Yaşam için hikayeler ve ipuçları
Emin ellerdesiniz